oricât am avea, mereu vrem mai mult. Avem vilă cu 2 etaje…da, dar vecinul are cu 3, avem Nokia N95…da, dar colegul are N96 ş.a.
mass-media ne influenţează(ca să nu spun manipulează): ne îndoapă cu ştiri stresante, pe ce tâmpenii s-au mai cheltuit banii noştri, cu cât s-au mai mărit salariile taxele, cu cât s-au mai micşorat taxele salariile) care ne încarcă de energie negativă şi ne obligă să privim numai partea rea a lucrurilor. Poţi tu să mai ai o zi frumoasă după ce auzi ce perle pot să scoată mai-marii noştri pe gură şi cât poate să îi ducă mintea când iau decizii spre “binele” nostru? Nu-mi vine în minte decât un exemplu destul de recent, când au votat aiurea o lege şi apoi au anulat-o.
-vrem să fim la modă. Poate o să râdeţi, dar nu aveţi habar câţi se dau peste cap pentru a fi “la modă” şi cât se abţin să nu-şi taie venele dacă nu găsesc pantofi ultimul răcnet sau dacă nu mai au şosete numărul lor din colecţia de primăvară-toamnă ca să fie “pă trend”. Evident, am exagerat cu exemplele de mai sus pentru că “moda” se manifestă şi în alte domenii, nu numai în ceea ce priveşte vestimentaţia sau încălţămintea. Este la modă, de exemplu, să nu mai înveţi şi să copiezi la examen cu noul tău Nokia N96 ediţie limitată sau să asculţi muzică house care îţi distruge undele cerebrale sau să fumezi, să bei şi exemplele pot continua la infinit. Cert este că aceste tendinţe sunt nefaste pentru sănătatea şi psihicul nostru(nu vreau să zic inteligenţă pentru nu a jigni pe cineva). Şi le facem cu vreun motiv serios? La cât de superficiale şi schimbătoare sunt tendinţele, oamenii care le urmează cu sfinţenie nu au cum să fie altfel.
– Nimeni nu mai e sincer cu familia sa, cu prietenii sau cu partenerul. Fiecare are secretele lui, dar în multe cazuri unii au dezvoltat o patologie din a minţi. Nu mai avem încredere unii în alţii, suntem egoişti, căutăm mereu să-i criticăm pe alţii, ignorând propriile defecte. Se poate argumenta că omenirea a fost aşa dintotdeauna, dar cu ajutorul mass-mediei, situaţia actuală a scăpat de sub control.
A treia parte din prezentare ar trebui să fie oferirea de soluţii pentru a scăpa din această situaţie. Depinde însă de fiecare dacă vrea să continue să trăiască într-un mod nefericit sau să aprecieze viaţa de la cele mai mici privinţe – ploaia, răsăritul soarelui, zâmbetul sincer al unui copilaş – până la aspectele esenţiale – familia, dragostea, sănătatea . Pentru că dacă îţi plănuieşti să fii fericit, la un moment dat vei reuşi, dar trezindu-te dimineaţa cu gânduri de genul “să fiu rmoldovean e cel mai mare blestem” sau “viaţa e cea mai mare prostie, ia să mă sinucid eu astăzi” nu e o modalitate bună de a fi fericit.
În niciun caz nu stă fericirea în ‘a avea’ (mai mult, mai îmbelşugat, mai nou, mai altfel decât ieri etc)…
Dimpotrivă, cu cât au mai mult, unii le pierd între cele ‘avute’ pe cele care contează cu adevărat:
http://munteanuk.blogspot.com/2011/04/material-wealth-and-british-unhappiness.html
Iar abundenţa de ‘alegeri’ puse la dispoziţia noastră nu ne face mai fericiţi, ci mai frustraţi şi nefericiţi:
http://munteanuk.blogspot.com/2011/10/road-to-happiness-doesnt-pass-on.html